ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων στο Δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης κι Εξειδίκευσης με Πιστοποίηση «Μπορούμε ΕΔΩ» ξεκινάει στις 13 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2015.

Η διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει μετά το τέλος των υποβολών και οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ. Κατόπιν, θα διεξαχθούν τα μαθήματα, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα Ιανουαρίου 2016 έως και τον Μάρτιο 2016.

Η υποβολή αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο μαθημάτων στο Δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης κι Εξειδίκευσης με Πιστοποίηση «Μπορούμε ΕΔΩ» έχει ολοκληρωθεί!

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

 1. σε άνεργους απόφοιτους πανεπιστημιακών και τεχνικών σχολών AΕΙ, ΑΤΕΙ, καθώς και σε απόφοιτους μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 18-35 ετών
 2. σε εργαζόμενους επαπειλούμενους με ανεργία ή εργαζόμενους που δεν είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους και σκέφτονται να την εγκαταλείψουν
 3. σε φοιτητές-σπουδαστές.

Όλοι οι παραπάνω πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις, όπου η παρακολούθηση του προγράμματος απαιτεί κάτι τέτοιο.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και κατήρτισε επιτυχώς 200 άτομα σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Μπορούμε Εδώ» θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ώστε να εκπαιδευτούν 200 επιπλέον άτομα.

Τα μαθήματα έχουν διάρκεια από μία έως δύο εβδομάδες. Επειδή όμως τα μαθήματα είναι πολλά η εκπαίδευση των 200 ατόμων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Το διάστημα για την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ορίζεται από τις 13 Νοεμβρίου 2015 ως τις 18 Δεκεμβρίου 2015. Στη συνέχεια, θα διενεργηθεί η επιλογή των προς εκπαίδευση ενδιαφερομένων, με βάση τα κριτήρια επιλογής που αναγράφονται ακολούθως και αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής και μέχρι τον αριθμό των 200 ατόμων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων θα προσφέρονται οι παρακάτω ειδικότητες / μαθήματα:

ΑΘΗΝΑ

1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ RECEPTIONIST (30 Δ.Ω.)
2. ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ AUTOCAD 2D (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡXΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ) (20 Δ.Ω.)
3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (35 Δ.Ω.)
4. WEB DESIGNER (20 Δ.Ω.)
5. ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (17 Δ.Ω.)
6. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (25 Δ.Ω.)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1. ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗ (35 Δ.Ω.)
2. Ε-COMMERCE CONSULTANT (35 Δ.Ω.)

Σε όλες τις ειδικότητες/μαθήματα μετά το πέρας των μαθημάτων, όσοι εκ των εκπαιδευθέντων το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις που διεξάγονται από ανεξάρτητο φορέα και να λάβουν, αν περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις, σχετικά πιστοποιητικά. Οι πιστοποιήσεις είναι οι ακόλουθες:

 

Ειδικότητες / μαθήματα
Πιστοποίηση
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ AUTOCAD 2D CERTIFIED COMPUTER AIDED DESIGNER (AUTOCAD 2D)
WEB DESIGNER CERTIFIED WEB DESIGNER
Ε-COMMERCE CONSULTANT CERTIFIED E-COMMERCE CONSULTANT
ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ CERTIFIED MAKING SAFE FOOD HANDLER
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ CERTIFIED HEALTH & SAFETY TECHNICIAN
ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗ CERTIFIED SALES PROFESSIONAL
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ RECEPTIONIST CERTIFIED FRONT OFFICE PROFESSIONAL (Πιστοποιημένος Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ CERTIFIED PROFESSIONAL SECRETARIES

Σε όλες τις ειδικότητες/μαθήματα μετά το πέρας των μαθημάτων, όσοι εκ των εκπαιδευθέντων το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις που διεξάγονται από ανεξάρτητο φορέα και να λάβουν, αν περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις, σχετικά πιστοποιητικά.

Το κόστος των μαθημάτων αλλά και των πιστοποιήσεων είναι χορηγούμενο από το Nescafé και επομένως είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Τα μαθήματα του δεύτερου κύκλου του προγράμματος θα διεξαχθούν στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του Ι.Β.ΕΠ.Ε. στην Αθήνα, στην πλατεία Αττικής και στην Θεσσαλονίκη, 6ο χλμ. Χαριλάου Θέρμης.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος έλαβε χώρα στην Αθήνα. Ωστόσο, η επέκταση της πρωτοβουλίας «Μπορούμε Εδώ» για το 2015, με δεύτερο κύκλο μαθημάτων για την εκπαίδευση 200 επιπλέον ατόμων, θα λάβει χώρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να επεκταθεί τόσο σε αριθμό προς εκπαίδευση ατόμων όσο και σε περιοχές ανά την Ελλάδα, εκεί όπου το ΙΒΕΠΕ διαθέτει παραρτήματα (Πάτρα, Βόλος).

Η επιλογή των προς εκπαίδευση ενδιαφερομένων θα πραγματοποιηθεί, με βάση τα κριτήρια επιλογής που αναγράφονται σε σχετική με τα κριτήρια ερώτηση που ακολουθεί, καθώς στην αίτηση συμμετοχής και μέχρι τον αριθμό των 200 ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν έως και 2 ειδικότητες/μαθήματα που τους ενδιαφέρει να παρακολουθήσουν, με σειρά προτίμησης (όπου 1 σημαίνει πρώτη προτίμηση). Αν κάποιος υποψήφιος έχει δηλώσει 2 ειδικότητες, θα γίνεται προσπάθεια να μπαίνει σε αυτήν που προτιμά περισσότερο, εκτός και αν δεν πληροί κάποιο από τα ειδικά κριτήρια.

Οι επιλεχθέντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης μόνο σε ένα μάθημα.

Για όλους τους ενδιαφερόμενους (ανέργους, εργαζομένους και φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές) θα υπάρχουν 3 κατηγορίες κριτηρίων: Γενικά, κοινωνικά και ειδικά κριτήρια. Επιπλέον, ο χρόνος υποβολής της αίτησης αποτελεί κριτήριο που θα συνυπολογίζεται στην περίπτωση που αυτό απαιτείται μετά από την εφαρμογή όλων των παραπάνω κριτηρίων.

Γενικά κριτήρια

 • Ηλικία: στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος νέοι από 18-35 ετών
 • Οικονομική κατάσταση: θα δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους

Κοινωνικά κριτήρια

 • Ειδικές-Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες: θα προηγούνται άτομα από μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες όπου κανένας γονέας δεν εργάζεται, κ.λπ.

Ειδικά κριτήρια

 • Επίπεδο γνώσεων: ανάλογα με τις απαιτήσεις της ειδικότητας / μαθήματος, οι οποίες αναγράφονται στην περιγραφή των μαθημάτων.

Δικαιολογητικά Προγράμματος ΕΔΩ – NESCAFÉ

Tα συγκεκριμένα δικαιολογητικά προσκομίζονται στο ΣΕΒ-Ι.Β.ΕΠ.Ε. από τους ενδιαφερόμενους, μόνο όταν επιλεγούν στο πρόγραμμα.

  • Άνεργοι
   Αντίγραφο Κάρτας Ανεργίας (και οι δύο πλευρές)*
  • Φοιτητές-Σπουδαστές
   Βεβαίωση φοίτησης
   από τον Εκπαιδευτικό Φορέα στον οποίο φοιτούν αυτή τη στιγμή, με αναφορά στο ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο στο οποίο βρίσκονται
  • Εργαζόμενοι
   Υπεύθυνη δήλωση
  • Μηχανικοί (όχι μισθωτοί)
   αριθμό μητρώου ΤΕΕ
 1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, για πιστοποίηση της ηλικίας
 2. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας για το οικονομικό έτος 2014 (ατομικό ή οικογενειακό)
  Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος είναι προστατευόμενο μέλος και δεν υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο υπάγεται ως προστατευόμενο μέλος, καθώς και το έντυπο Ε1 όπου εμφανίζονται τα στοιχεία των προσώπων που συνοικούν με τους κυρίως φορολογούμενους και τους βαρύνουν οικονομικά.
  Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει στην αίτηση δήλωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα στο πεδίο «Φορολογητέο Εισόδημα Οικονομικού Έτους 2014» το άθροισμα των ποσών των στηλών «Υπόχρεου» και «της Συζύγου» που εμφανίζονται στον Πίνακα Γ1 στο πεδίο Φορολογητέο Εισόδημα.
  forologhteo_eisodhnma

  Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2014 δεν ανταποκρίνεται στην παρούσα οικονομική κατάσταση του υποψηφίου (π.χ. αν ο υποψήφιος εργαζόταν το 2013, αλλά σήμερα είναι άνεργος), απαιτείται υπεύθυνη δήλωση Ν1599/1986 -με το γνήσιο της υπογραφής- που να αναφέρει την παραπάνω αλλαγή.
 3. Βεβαιώσεις/δικαιολογητικά για την απόδειξη ότι ανήκουν σε Ειδικές-Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες(παραδείγματα Ειδικών-Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων: τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μέλη οικογενειών όπου κανένας δεν εργάζεται, κ.λπ.)
 4. Πτυχία, Πιστοποιητικά και άλλες απαραίτητες Βεβαιώσεις Κατάρτισης (Θα χρησιμοποιηθούν για την επιβεβαίωση των ειδικών γνώσεων που απαιτεί η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων του προγράμματος, π.χ. γνώση συγκεκριμένων επιστημονικών αντικειμένων, γνώση ξένης γλώσσας, κ.λπ.)

* Οι ενδιαφερόμενοι που πρόσφατα έχουν αποφοιτήσει (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, μεταδευτεροβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και δεν εργάζονται, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού εκδώσουν σχετική κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (σημ.: οποιοσδήποτε δεν έχει φοιτητική ή μαθητική ιδιότητα μπορεί να εκδώσει κάρτα ανεργίας).

Σε κάθε μια από τις εκπαιδευτικές ενότητες γίνεται η θεωρητική παρουσίαση με τη βοήθεια του κατάλληλου εκπαιδευτικού εξοπλισμού και η πρακτική άσκηση με τον αντίστοιχο τεχνικό εξοπλισμό, όπου είναι απαραίτητο. Όλες οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν βασίζονται στις τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων και στην προώθηση της ενεργητικής μάθησης.

Η ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων θα γίνει με πολλαπλές τεχνικές εκπαίδευσης, όπως:

 • Με σύντομες διαλέξεις του εκπαιδευτή
 • Με επίδειξη εκ μέρους του εκπαιδευτή
 • Με συζήτηση
 • Με την ερωτηματική μέθοδο
 • Με τη χρήση εκπαιδευτικών video
 • Με ασκήσεις επί χάρτου
 • Με καταιγισμό ιδεών, κ.λπ.

Στην πρακτική άσκηση χρησιμοποιούνται:

 • μελέτες πραγματικών περιπτώσεων
 • παιγνίδια ρόλου
 • ομαδικές εργασίες (ομάδες εργασίας αναλαμβάνουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο και στο τέλος αξιολογούνται για αυτό)
 • η εκπαιδευτική μέθοδος «μαθαίνω κάνοντας (learning by doing)».

Οι ώρες διεξαγωγής των μαθημάτων θα εξαρτηθούν από τη διαθεσιμότητα του εισηγητή. Συνήθως τα μαθήματα διαρκούν 4 έως 8 διδακτικές ώρες ημερησίως.

Η τελική αξιολόγηση γίνεται με τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης. Εκτός από αυτή την τελική αξιολόγηση,
σε κάθε εκπαιδευτική ενότητα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται τεστ αξιολόγησης για να τεκμηριωθούν οι γνώσεις των εκπαιδευομένων και να προετοιμαστούν αυτοί κατάλληλα για τις εξετάσεις πιστοποίησης. Τα τεστ αυτά μπορεί να είναι:

 • πολλαπλής επιλογής
 • σωστού – λάθους
 • σύζευξης
 • συμπλήρωσης
 • σύντομης απάντησης
 • παρουσίαση εκπαιδευτικού έργου πρακτικής άσκησης